Fredsposten

 

Fredsposten grundades av prosten Edvin Stenwall i nov/dec 1926 och ges numera ut av Garantiföreningen för Finlands Fredsförbund rf, Suomen Rauhanliiton kannatusyhdistys ry. Fredsposten är miljömärkt med Svanen.


Fredsposten och Fredsvännerna firar 90-årsjubileum tillsammans

Jubileumsseminarium och kvällsfest 17.5.2017 på Fredsstationen, Loktorget 3, Helsingfors
Välkomna! (Fritt inträde)

 

Kl. 17.00–18.30 Jubileumsseminarium: Krig, fred och aktivism i Svenskfinland

 

Finns det en finlandsvensk synvinkel på krig och fred i Finland? Tidskriften Fredsposten startades av pastor Edvin Stenwall med namnet Frid på Jorden hösten 1926. Vi har haft en aktiv fredsrörelse både i Österbotten och i södra Finland, bl.a. i Helsingfors, där också Svenska Fredsvänner i Helsingfors grundades för 90 år sedan. Finlandssvenskarna har varit lojala patrioter samtidigt som det har funnit mycket aktivism, litteratur och kultur för fred just på finlandssvenskt håll.

Detta diskuteras i en paneldebatt med ambassadör Ralf Friberg, aktiv i försvarspolitiska frågor i fyra årtionden, Matts Andersén, författare till bl.a. boken Flykten västerut om finlandssvenskar I Österbotten som ville undvika kriget, och Laura Lodenius, Fredsförbundets verksamhetsledare. Samtalet leds av Inger Wirén.

Kl. 19.00 Kvällsfest

Birgitta Boucht, författare och tidigare chefredaktör för Fredsposten, berättar minnen och läser dikter. Fredsvännernas historik, 90 år av fredsarbete, Svenska Fredsvänner i Helsingfors 1925-2015, presenteras. Historiken är redigerad av Lasse Garoff. Ordet fritt med möjlighet att framföra hälsningar.Musikprogram utlovas. Festbufféns meny består av soppa & bröd, fisk, ugnspotatis, morötter, inlagda gröna bönor, sallad, kinuskikaka, kaffe & te samt ostbricka. Maten är gratis, men den som vill får ge ett frivilligt bidrag. Med tanke på kocken ber vi om anmälan till laura (at) fredsposten.fi senast måndag 15.5.